top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Bildeanalyse- Berlinermurens fall

  • David William Øynes
  • 9. nov. 2016
  • 2 min lesing

Fotografi av fotojournalisten ”Tom Stoddart”.

Bildeanalyse

Dette bildet viser en soldat fra Øst-Tyskland som tilbyr en rød blomst gjennom et hull fra den andre siden av Berlinermuren. Bildet er tatt i forbindelse med Berlinermurens fall, 1989. Men hva viser bildet bak det ganske simple og ukompliserte uttrykket?

Fotografiet har et klart sentrum, med fokus på ansiktsuttrykket til soldaten, og du møter blikket hans med en gang du tar en titt på bildet. Deretter følger du den utstrakte armen ned mot blomsten han tilbyr deg. Mellom deg og grensevakten er det en tykk steinmur, det er et lite hull i muren, men du har lite innsyn. Du vet litt om hva som skjer der inne, men bare det de lar deg se. Rødfargen går igjen i blomsten og symbolet i lua til grensevakten, og de naturlige brune-og grå-fargene går igjen i steinmuren og uniformen. Bildet har en organisk og heldig helhet. Det som stikker seg ut mest er den skrikende, røde blomsten.

Jeg tolker dette bildet som ”det gode i alt det onde”. Et glimt av menneskehet og godhet i et tyranni, altså DDR-republikken eller Øst-Tyskland. Her har kommunismen (som i bunn og grunn er en idealistisk og god tankegang med solidaritet for de svakeste i samfunnet) gått for langt og feilet, blitt alt for autoritær, overvåkende og lukket. Bildet kunne like godt hatt overskriften ”Du skal ikke ta alle under samme kam”. Faktisk så roper dette enkle fotografiet noe. Hører du det? Rødfargen i blomsten kan symbolisere håp og kjærlighet, sorg? Solidaritet? Kommunisme? Er det nettopp DDR-kommunismen som overgir seg ved Berlinermurens fall? Blikket til grensevakten er litt sørgelig, men også undrende og fredfullt. Jeg tror ordet ”fred” er et nøkkelord i tolkningen av bildet.

Fotografiet sier noe om historien. Hvilken vei verden har tatt, hvordan den skiller mennesker på grunn av at de har ulik oppfatning av system og politikk. Bak Berlinermuren ligger det en historie om en krigstragedie og et hav av ondskap. Men dette bildet viser et slags håp, gjør det ikke? En slags følelse av at det finnes noe godt. Det er nettopp det fotografiet fra Berlinermurens fall symboliserer; håpet.


Comments


Les mer:

TIL DERE

Ungdomsbedriften Contra UB er stolte av å annonsere magasinet Contra magasin, og vi ønsker å ha dere flotte lesere med på produsjonen. Vår visjon er å ta opp saker som påvirker, engasjerer og interesserer dere!

Trykk HER for å bruke din stemme.

Redaktør:   David William Øynes    +47 916 01 602

Digitalredaktør:   Silje Fugleberg     +47 468 35 504

Annonseinfo: HER

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© Contra UB

bottom of page