top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Sosiale Forskjeller i et Velferdssamfunn

  • David William Øynes
  • 5. jan. 2017
  • 4 min lesing

Noen mennesker kjemper hver dag for å få mat på bordet. Det finnes folk som ikke kan drømme om framtiden. Det eneste som gjelder er å kunne klare seg akkurat i dag, eller akkurat denne uken. Samtidig sitter det folk på tronen i sine luksuriøse husholdninger, eller villaer om du vil. De sikler over bankutskriftene sine der de kan lese et meget høyt tall. Det er deres formue, penger på bok, og kunne i flere tilfeller mettet hundre-tusener av sultne mennesker. Dette er ytterpunkter, men realiteten i at dette er fakta føles kanskje ubehagelig? Hvordan er situasjonen i velferdssamfunnet vi lever i her i gamle Norge? Det stygge fakta er at det finnes så store forskjeller her til lands også. Man skulle kanskje tro at ingen var fattige i Norge, men slik er dessverre tilfellet. Over 84 tusen barn her til lands lever under fattigdomsgrensen! Dette er 8,6 % av alle barn i Norge, og en skremmende høy andel. Fattigdommen utbrer seg, og de sosiale forskjellene øker mer og mer.

Hvorfor faller så mange gjennom det sosiale sikkerhetsnettet velferdsordningene våre har tilrettelagt? Hvorfor er noen fattige og andre rike i et velferdssamfunn som Norge, og hvordan blir det sånn?

Fra venstre: Tore Klausen er Daglig leder for oppfølgingsklassen på Barm Oppfølgingssenter.

Frode Stensrud er daglig leder på Barm oppfølgingssenter.

”Sosiale forskjeller er ofte en arv fra forrige generasjon. Hvis du fødes inn i en familie med lav økonomi , lite utdannelse og andre indikatorer er det veldig ofte at man arver det og vokser opp med de samme vilkårene i sitt eget liv. Mye går i arv, derfor er det viktig å gjøre tiltak allerede med barn slik at den vonde sirkelen blir brutt.” Forteller Frode Stensrud.

Tore Klausen griper ordet. ”Jeg tenker litt sånn at hvis du er snill og ikke har ”spisse albuer”, så tjener du ikke masse masse penger, og da blir det forskjeller. Det blir større og større klasseforskjeller i dag, og når verdiene på hvor vellykket du er handler om å tjene masse penger, så skaper det sosiale forskjeller. Hvis du har moral vil du nok altså ikke tjene så mye penger.”

”Forskjellene i et velferdssamfunn som Norge er mindre enn for eksempel i USA der mange nå lever på minimum. I forhold til flere andre land er forskjellene mindre i Norge, derfor er det mindre sosial uro i landet, altså fordi forskjellene er litt mer begrenset. Dessverre er det klare sosiale forskjeller her til lands også, og det er mennesker som faller utenfor veldig mange av de sosiale godene på grunn av økonomi og sosiale forhold.” Legger Stensrud til.

”Det er en helt annen hverdag, de utfordringene er på et annet plan. Det handler om å overleve, få mat på bordet til neste dag. De har ikke den selvrealiseringen som bedrestilte har, og det er ikke plass for store drømmer og liknende. Dette påvirker så klart psyke, mental helse og fargelegger tilværelsen.” Forklarer Klausen.

Det er vesentlig forskjell på levealder mellom rik og fattig, til-og med i Norge. Eksperter kan vise til at det er opptil 12-års forskjell på levealderen i fattige og rike bydeler av Oslo. Det er et faktum som virkelig understreker de sosiale forskjellene og levestandarden i velferdssamfunnet vårt. Forskjellen på rik og fattig i Norge er ikke bare et begrensende eller psykisk problem, men faktisk så fysisk omfattende at velstående mennesker faktisk lever såpass mye lengre i gjennomsnitt enn fattige. Camilla Stoltenberg fra folkehelseinstituttet mener at helsevesenet fungerer forskjellig avhengig av hvilken sosial status du har.

Frode Stensrud påpeker at ”det indre hos folk er veldig forskjellig hos mange. De vi har kontakt med her er ofte folk som synes det er vanskelig å omgås i de vanlige sosiale sammenhengene. Man har falt utenfor, økonomi og mange ting bekrefter at du ikke er på A-laget.”

”Man blir født inn i en klasse, og man har kanskje aldri opplevd noe annerledes. Jeg tenker at det bør være de rikes ansvar å løfte de fattige opp fra gjørma, og at dette er et samfunnsansvar i høy ånd.” Hvem blir prioritert bort? Det er de svakest stilte.” Sier Tore Klausen.

Stensrud fullfører dialogen. ”Noe av det stat og myndigheter har gjort i mange år er å støtte organisasjoner som jobber mot dette her. Vi representerer Kirkens Sosial Hjelp som er en frivillig organisasjon, men det finnes også mange andre liknende organisasjoner. Myndighetene anerkjenner dette som et viktig bidrag for å verne og hjelpe sårbare mennesker.

Forskjellen på rik og fattig i velferdssamfunnet Norge blir bare større. Jon Ivar Elstad ved Norsk Institutt for for forskning om oppvekst, velferd og aldring mener at inntektsforskjellen mellom nordmenn har blitt betydelig større de siste 15 årene. Hvilke konsekvenser vil dette ha for velferdssamfunnet vårt? I et velferdssamfunn er det grunnleggende med en viss økonomisk likhet, slik at man ikke skaper sosial splid slik historiens tydelige og markante klasseinndelinger har gjort. På toppen av dette får vi høye skattekutt for de aller rikeste i den blå-blå regjeringen, noe som gjør eliten enda mektigere og færre skattepenger til de offentlige godene et velferdssamfunn er bygd opp på. Forslaget til det nye satsbudsjettet Høyre og FrP har lagt frem vil gå på bekostning av kronisk syke, handicappede, minstepensjonister og andre utsatte grupper som virkelig kunne trengt å utnytt kvaliteten av de sosiale godene et velferdssamfunn skal by på.

De økende sosiale forskjellene er et problem for velferdssamfunnet vårt. Hvordan skal vi ta vare på de vanskeligstilte som har falt utenfor, hvis vi bryter ned de sosiale godene samfunnet vårt avhenger av? Vi, folket, må ta vare på de svakerestilte i samfunnet vårt. Velferdssamfunnet vi lever i er for alle, uansett om du sover i villa eller på gata. Vi må aktivt kjempe for en utligning av de økonomiske forskjellene, slik at de økende klasseforskjellene ikke fortsetter å stige. Dette er ikke bare et etisk prinsipp, men også essensielt i et velferdssamfunn der ingen skal falle utenfor og stå ute i kulden.

David William Øynes

ikke bare et etisk prinsipp, men også essensielt i et velferdssamfunn der ingen skal falle utenfor og stå ute i kulden.


Comments


Les mer:

TIL DERE

Ungdomsbedriften Contra UB er stolte av å annonsere magasinet Contra magasin, og vi ønsker å ha dere flotte lesere med på produsjonen. Vår visjon er å ta opp saker som påvirker, engasjerer og interesserer dere!

Trykk HER for å bruke din stemme.

Redaktør:   David William Øynes    +47 916 01 602

Digitalredaktør:   Silje Fugleberg     +47 468 35 504

Annonseinfo: HER

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© Contra UB

bottom of page