Hva skjer på ELVIS?
- Daniel Norseth Andraa
- 10. mars 2017
- 3 min lesing
Nylig var det snakk om at elevene ved ELVIS skulle kåre årets mest motiverende lærer. Det her ble raskt skutt ned av styret på skolen. elevene startet med det her i forbindelse med en fraværs og motivasjonskampanje de hadde planlagt.

Det her høres jo egentlig bare ut som en bra sak fra start til slutt? For hvorfor skal ikke lærerens fravær føres og hvorfor skal ikke den mest motiverende læreren kåres? Når de selv fører de minste fravær på oss elever som i mange tilfeller kan ha fatale konsekvenser. Det burde jo heller ikke sees på som negativt at den læreren som gjør en best mulig jobb for elevene for ros av ELEVENE for den jobben de har gjort. Skaper ikke bare det motivasjon for lærere til å gjøre det bedre som f.eks. månedens ansatt ordninger som i deler av arbeidslivet. Så jeg mener det er rart at det ikke innføres på skolen.
Jeg mener vi det her hinter til et dypere problem i den norske skolen. for det er jo ganske bemerkelsesverdig når skolene mener de skal ha rett til å frata oss standpunktkarakteren vår på grunn av fravær. Men de er ikke villige til å ta imot KRITIKK for at lærere ikke kommer tidsnok eller er motiverende nok? Det er jo ikke snakk om at noen skal få sparken eller sanksjoner mot seg? Bare at det skal føres fravær på lik linje med elevene. Er det virkelig så mye å be om?
Noe som derimot er bra er at fylkespolitikerne har sagt noe om situasjonen. Katrine Jakobsen Solberg fra FrP har vært veldig kritisk og vil ta det opp på neste fylkesmøte. Aasa Gjestvang fra Sp har også vært kritisk, men mener det er noe som skolen burde håndtere selv.
Contra ble gjort oppmerksom på videre opplysninger og faktafeil i saken og artikkelen har derfor blitt endret på. Vi beklager.
INNSENDT SOM MOTSVAR:
Hans Jørgen Wallumrød, sekretær elevrådsstyret på Elverum Videregåendeskole
Daniel Norseth Andraa skrev den 10. mars 2017 om en sak som har opptatt elevrådsstyret, tillitsvalgte lærere og ledelsen på ELVIS over en liten tidsperiode. Tidligere i år lanserte Elevrådsstyret årets motivasjonskampanje. I hovedsak gikk kampanjen ut på å motivere elever til og ikke bare møte opp men samtidig yte sitt beste på skolen. Det virker som journalisten har misforstått prosessen rundt kampanjen og derfor kommer denne teksten som en liten oppklaring. Inkludert i motivasjonskampanjen var det premiering til klasser med lavest fravær, mest nedgang i fravær osv. I tillegg til en nominasjonsprosess rettet mot læreres undervisningopplegg. I denne prosessen ønsket et flertall av styret å gjøre det mulig for elever og anonymt nominere lærere til en pris for beste undervisningsopplegg. En jury bestående av deler av styret ville gå igjennom nominasjoner og kåre en vinner. Selvfølgelig skal en slik kampanje gjerne rettes mot elever, noe den har blitt tidligere uten reaksjoner, men i år ville vi også inkludere lærerne kom reaksjonene. Dette endte med at motivasjonskampanjen ble lagt på is, og senere avlyst. Dette handler dermed ikke om at rektor og styret har «skutt ned» noen kampanje slik Norseth hevdet i sin artikkel, men derimot om at verneombud og tillitsvalgte for lærerne har valgt å få kampanjen avblåst for å sikre et godt arbeidsmiljø og for å forhindre unødvendig konflikt. I den nevnte artikkelen til Norseth snakker han også om fraværsføring for lærere. Dette er ikke et tema som har blitt diskutert enda i skolemiljø-utvalget, og jeg stiller meg derfor uforstående til påstandene. At Norseth attpåtil benytter muligheten til å angripe rektor på ELVIS sitt politiske ståsted, for å slå politisk mynt er en merkelig form for journalistikk verdig kritikk.
Comments