top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Medieutvikling

  • Daniel Norseth Andraa
  • 11. mai 2017
  • 3 min lesing

Hva har skjedde med de tradisjonelle mediehusene? Har fake news blitt ett internasjonalt problem? Hvorfor går folk til utradisjonelle kilder for nyhetene sine? Det er noen av spørsmålene jeg stiller meg selv og til best mulig grad.

Så, hvor skal man begynne? Medieutvikling og utfasingen av tradisjonelle medier høres jo i utgangspunktet ut som noe man kunne skrevet en bok om, men her skal jeg gjøre ett best mulig forsøk å begrense meg selv.

I dag så ser vi en trend, en tred der de tradisjonelle mediehusene blir mer og mer irrelevante. For og få svaret på det trenger man bare ta en titt på dagens mediehus. Etter min mening har de mye av skylden for sin egen nedgang. Det er for eksempel ikke ukjent at de har alltid vært altfor trege når det kommer til tilpasning. De har altfor sent tilpasset seg utviklingen i sosiale medier. Mens sider og magasiner som buzzfeed og vice var tidlig på banen hang de store mediene langt etter, spesielt i Norge.

Spesielt facebook spiller en stor rolle i dette. En undersøkelse viste for eksempel at per idag får de fleste nordmenn sine nyheter gjennom facebook. At mediehusene ikke fulgte denne utviklingen fort nok tror jeg i mine øyne svekket de i en ekstremt stor grad. I morderne tid er rask tilpasning ekstremt viktig for bedrifter, spesielt i forhold til digitale normer.

Sånn sett er det en veldig annerledes måte og oppdage nyhetene sine på i dag en det var før. Før var aviser og radio+TV den eneste måten og få nyheter. I dag er det bare internetts endeløse nettsider som stopper deg, selvom facebook står for brorparten av klikkene. Det skaper også store problemer. For facebook har innenfor sin makt og regulere hva som blir vist i feeden og hva som ikke blir vist i feeden. Det gir facebook en farlig stor kontroll over hva slags informasjon som vises, for det er en viktig faktor vi må tenke på her. For facebook er ikke som internett ellers der informasjon vises ufiltrert, men heller en side hvor facebook sitter med makten til å filtrere informasjonene. Det kan bli en stor demokratisk utfordring i fremtiden. For ingen selskaper burde ha den makten over flyten av informasjon.

Til mediehusenes forsvar har de i nyere tid blitt mye mer aktive og beviste på sosiale medier. De prøver å komme inn i det samme markedet som de andre sidene allerede har skapt seg ett rom i. Problemet er som sagt at de er altfor sent ute. Men jeg tror også de også har sett på problemet med lesertallene sin på feil måte. Mange av de trodde en løsning var og gå mer tabloid mens jeg tror det har gjort mer skade en godt.

Hvis de hadde kombinert en rask utvikling med ett fokus på gravende og ¨gammeldags¨ journalistikk. Da tror jeg vi kunne fått norske medier som både var moderniserte og som hadde hatt både gamle og nye lesere, i stedet for nå hvor vi ser at det enten eller med en generelt dårligere kvalitet på stoffet(med unntak).

Så jeg tror at vi med sikkerhet kan si at utviklingen fører med seg en del utfordringer for samfunnet og at den også kunne ha fungert til fordel for tradisjonelle norske medier så lenge de kunne ha utviklet og tilpasset seg raskere.


Comments


Les mer:

TIL DERE

Ungdomsbedriften Contra UB er stolte av å annonsere magasinet Contra magasin, og vi ønsker å ha dere flotte lesere med på produsjonen. Vår visjon er å ta opp saker som påvirker, engasjerer og interesserer dere!

Trykk HER for å bruke din stemme.

Redaktør:   David William Øynes    +47 916 01 602

Digitalredaktør:   Silje Fugleberg     +47 468 35 504

Annonseinfo: HER

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© Contra UB

bottom of page